Loopgroep Berkum

Vastlegging van het niveau van de verschillende loopgroepen
Vastgesteld door het bestuur van de Loopgroep Berkum
op 9 februari 2021

Loopgroep A

Algemeen
Van deze lopers mag verwacht worden dat zij wekelijks een “redelijk” zware training aankunnen zonder dat daaruit blessures ontstaan of er aan het einde van de training van uitputting sprake is.
In deze groep wordt in- en extensief getraind. Ook een langdurige inspanning kunnen zij aan. De A- lopers lopen gemiddeld 2 tot 3x per week.
Kenmerkend voor de A groep is de gezonde onderlinge leuke rivaliteit.
De afstand tijdens een trainingsavond is ca. 12 kilometer.

Geschikt voor
Het zijn ervaren lopers die een halve marathon of hele marathon kunnen lopen binnen een redelijk tijd. Als richtlijn: ½ marathon binnen 2 uur.

Doel

  • Conditie onderhouden/verbeteren
  • deelnemen aan duurlopen van 5 km – 10 km – 10EM – HM

Loopgroep B

Algemeen
Voor de lopers ligt de nadruk op het volbrengen van een goed georganiseerde training die bedoeld is voor het behouden van en uitbreiden van de conditie. In deze groep wordt in- en extensief getraind. De meeste van deze lopers kunnen een training van ca. 10 kilometer aan. Deze lopers trainen veelal 2 x per week.

Geschikt voor
Lopers van deze groep kunnen gemakkelijk afstanden van 10 km tot 10 mijl (16,2 km) aan en hebben vaak al jaren loopervaring. De “betere” lopers doen ook mee met b.v. een halve marathon, maar moeten hier wel extra voor trainen.

Doel

  • Conditie onderhouden/verbeteren
  • deelnemen aan duurlopen van 5 km -10 km – 10EM en incidenteel HM

Loopgroep C

Algemeen
De lopers van de C groep trainen vooral voor plezier en conditie behoud. Ook is deze groep geschikt om weer op te starten na een blessure (hersteltraining).
Er wordt op een rustige wijze getraind in verschillende trainingsvormen over een gemiddelde afstand per avond van 6 – 8 kilometer.

Geschikt voor
Hardlopers die 3 – 5 km non-stop kunnen hardlopen in een tempo van minimaal 8 km/u. Een belangrijk aspect, naast de loopprestatie, is het sociale aspect bij deze groep.

Doel

  • Conditie onderhouden
  • incidenteel deelnemen aan duurlopen van 5 km – 4EM -10 km

Loopgroep D

Algemeen
De lopers van de D groep hebben als trainingsvorm alleen duurlopen, omdat ze lopen in groepsverband erg leuk vinden en op die manier de conditie op peil houden. In deze loopgroep wordt dus geen aandacht besteed aan loopscholing, intervaltrainingen etc.
Er wordt op een rustige wijze getraind over een gemiddelde afstand per avond van ca. 8 kilometer.

Geschikt voor

Ervaren hardlopers die ca. 1uur non-stop kunnen hardlopen in tempo van minimaal 8 km/u . Het sociale aspect is bij deze groep belangrijker dan de loopprestatie.

Doel

  • Conditie onderhouden
  • incidenteel deelnemen aan duurlopen van 5 km – 4EM -10 km

Starters clinic

Algemeen

Jaarlijks starten wij met een clinic voor mensen die willen starten met hardlopen of opnieuw willen beginnen met hardlopen. Deze clinic wordt in principe 1 keer per jaar door de loopgroep georganiseerd, begeleid door ervaren trainers.

Geschikt voor

De deelnemers moeten beschikken over een goede basisconditie. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 30 minuten een stevige wandeling aan moet kunnen. Enige ervaring met hardlopen is dus niet noodzakelijk.

Doel

De deelnemers kunnen na het volbrengen van de clinic een duurloop van 5 – 6 km aan en kunnen dus doorstromen naar de C of D groep.

*EM is Engelse Mijl (1,6 km)
*HM is hele marathon (42,195km)