Belevingsvlucht

Op woensdag 30 mei tussen 15.30 en 20.30 uur (met uitloop tot 21.30 uur) organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een belevingsvlucht, op verzoek van bewoners en andere betrokkenen. De vlucht is niet bedoeld om het besluit rondom Lelystad Airport te herzien. Het doel is dat bewoners van de gebieden onder de vliegroutes van Lelystad Airport het geluid van een representatief vliegtuig in hun eigen omgeving kunnen ervaren.

Uitgangspunt is dat de belevingsvlucht in principe alle naderings- en vertrekroutes van Lelystad één keer vliegt. Delen van de routes overlappen en daarom wordt op 3 momenten langs berkum gevlogen.  Het vliegtuig, type Boeing 737-800 van Transavia, is representatief voor de toestellen die gaan vliegen vanaf Lelystad Airport. Er wordt conservatief gevlogen, dat betekent de minimaal gegarandeerde hoogtes, die veilig gevlogen worden. De totale duur van de belevingsvlucht is ongeveer vijf uur.

Criteria voor doorgaan belevingsvlucht

Op 30 mei in de ochtend vindt een definitief besluit plaats door de voorzitter van de regiegroep, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Transavia. Afwegingen om de vlucht niet te laten plaatsvinden, zijn:

  • Specifieke weeromstandigheden die van invloed kunnen zijn op de geluidsbeleving, zoals stromende regen en windkracht boven 6 beaufort en stevige onweersbuien
  • Code rood van het KNMI
  • Zoals bij elke vlucht heeft de gezagvoerder de bevoegdheid om wegens operationele redenen de vlucht niet uit te voeren

Vluchtschema
Het vluchtschema is door de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verwerkt in kaarten, inclusief de verwachte tijdsblokken van overvliegen per gebied. De te verwachten tijdsblokken zijn afhankelijk van de daadwerkelijke vertrektijd en het baangebruik op Schiphol. Er worden zeven segmenten gevlogen. Voor Berkum zijn de segmenten 1, 3 en 4 van toepassing. Bijgaand de kaartjes waarop de 3 segmenten zijn weergegeven. Er wordt dus tijdens de belevingsvlucht drie maal langs ons dorp gevlogen. De geschatte doorkomsttijden zijn:

Segment 1: 15:55 uur
Segment 3: 17:20 uur
Segment 4: 18:05 uur

Belevingsvlucht volgen 

Op de website www.belevingsvlucht.nl kunt u via Flightradar24 de vlucht ‘real time’ volgen via internet. Er wordt op 30 mei op deze website een link aangeboden waarmee de website van Flightradar24 wordt geladen en het vliegtuig van de belevingsvlucht automatisch gefilterd is van alle andere vliegtuigen.

Ook op de app Flightradar24 (voor iOS en Android) kan iedereen ook zelf het vliegtuig van de belevingsvlucht opzoeken en filteren van alle andere vliegtuigen. Het vluchtnummer is HV051 (callsign TRA51). Als u in de app de zogenoemde ‘alert’ voor ‘featured flights’ aanzet, krijgt u via de Flightradar app een notificatie op het moment dat de vlucht start.

Bandbreedtes
De toegestane afwijking die vliegtuigen kunnen hebben, is ongeveer 1,8 km (1 nautische mijl) aan weerszijden van de gepubliceerde route. Dat betekent dat het vliegtuig zich in een bandbreedte van 3,6 km van de routelijn kan bevinden.